BDAR

Slapukų naudojimo taisyklės

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (ang. cookies). Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Susipažinkite su slapukų naudojimo taisyklėmis


Patarimai

Patarimai

Neatskleiskite asmens duomenų registruodamiesi – daugelis šiuolaikinių interneto svetainių gali reikalauti vartotojo registracijos. Registruojantis bet kokioje svetainėje reikia įvertinti tikrųjų asmens duomenų naudojimo būtinybę. Nenaudokite tikros informacijos apie save, jei tam nėra būtinybės. Registruojantis įvairiose interneto svetainėse neretai prašoma įvesti vardą, pavardę, gimimo metus, šalį ar miestą, kuriame gyvenate. Jeigu nematote būtinybės naudoti tikrus savo tapatybės duomenis ,vietoje jų puikiai tiks abstraktus slapyvardis, nevisa gimimo data (pvz., tik metai) ir t.t.

Naudokite atskirą elektroninio pašto dėžutę nesvarbiems internetiniams reikalams – laikai, kai elektroninis paštas buvo prabanga jau seniai praėjo, todėl galite susikurti ne vieną pašto dėžutę ir registruodamasis įvairiose svetainėse vietoje savo asmeninės pašto dėžutės naudoti laikiną, būtent tokiems reikalams skirtą dėžutę. Taip ne tik gausite mažiau nepageidaujamų laiškų, bet ir nesuteiksite trečiosioms šalims informacijos apie savo tikrąją tapatybę, jeigu susikursite dėžutę su abstrakčiu pavadinimu ir ją naudosite tik įvairioms registracijoms ir kt.

Neatskleiskite duomenų apie save nepažįstamiems ar ką tik sutiktiems draugams – internetas neretai naudojamas nusikalstamoms veikoms vykdyti. Jų spektras yra gana įvairus – nuo sukčiavimo, pinigų plovimo iki daug įmantresnių gudrybių. Taigi, būkite atidūs – nusikaltėliai gali apsimesti jūsų klasės draugais, buvusiais bendradarbiais ir panašiai. Visuomet pagalvokite, ar tikrai interneto nepažįstamieji yra tie, kuo dedasi.

Neatsakinėkite į nepageidaujamus ar netikėtus laiškus – jeigu gavote elektroninį laišką iš jums nežinomo žmogaus su bet kokio tipo neaiškiais prašymais, ignoruokite bei neatsakinėkite į tokius laiškus. Neretai tai veda prie pasiūlymų investuoti nežinia kur, pervesti ar paskolinti ženklią pinigų sumą, atskleisti savo sąskaitos duomenis, kad Afrikos princas galėtų pasidėti pinigų Europoje ir panašiai. Nepamirškite, kad elektroninio laiško siuntėjo adresą galima suklastoti, todėl siuntėjo adreso negalima laikyti patikimu – t. y. jei gavote laišką iš [email protected], tai jokiu būdu nereiškia, jog tikrasis siuntėjas ir yra Vardenis Pavardenis.

Naudokite unikalius slaptažodžius kiekvienai paslaugai internete – daugelis vartotojų daro klaidą visur naudodami vieną ir tą patį slaptažodį. Pailiustruosime pavyzdžiu: turite elektroninio pašto dėžutę, socialinio tinklo paskyrą bei užsiregistravote mažai žinomame interneto forume naudodami tą patį slaptažodį. Įsilaužėliams pavyko įsibrauti į forumo duomenų bazę ir gauti priėjimą prie vartotojų slaptažodžių. Kadangi įsilaužėliai žino, jog daugelis interneto vartotojų visur naudoja vienodą slaptažodį, jie pamėgins panaudoti forumo slaptažodį, kad galėtų prieiti prie jūsų elektroninio pašto ir socialinio tinklo paskyros. Sėkmės atveju tikėtina, jog rezultatai bus naudojami kriminaliniams veiksmas atlikti: stebėti jūsų gaunamą informaciją el. paštu, pasinaudoti socialinio tinklo paskyra bandant jūsų vardu paprašyti kitų žmonių paskolinti pinigų ir motyvuojant tuo, kad jūs patekote į bėdą ir t.t.

Susiję straipsniai

Kaip veikia slapukai?

Slapukai (angl. Cookies) – tai nedidelės teksto rinkmenos, kurias apsilankius svetainėje išsaugo jūsų internetinė naršyklė. Naudodama slapukus,...

Kaip saugoti savo duomenis internete?

Viešindami savo asmens duomenis ar gyvenimo detales internete, galite prarasti savo turtą ir pinigus, o jūsų asmens tapatybės duomenimis gali...

Kaip pranešti apie žalingą turinį internete

Naršydami internete galite rasti ne tik naudingos informacijos, bet ir susidurti su žalingu arba neteisėtu turiniu. Labai svarbu šį turinį...