BDAR

Slapukų naudojimo taisyklės

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (ang. cookies). Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Susipažinkite su slapukų naudojimo taisyklėmis


Dėmesio – venkite apsimestinių interneto svetainių

Dėmesio – venkite apsimestinių interneto svetainių

Lietuvos bankas pastaruoju metu stebi padažnėjusių atvejų, kai sukčiai, prisidengdami licencijuotų elektroninių pinigų arba mokėjimo įstaigų pavadinimais, kuria apsimestines interneto svetaines. Apsilankymas jose vartotojams gali baigtis finansiniais nuostoliais.

Dažniausiai tokie apsimetėliai prisidengia neegzistuojančiais prekių ženklais ir skelbia, kad jie priklauso licenciją turinčiai įstaigai, pateikdami konkrečios įstaigos rekvizitus (pavadinimą, adresą, licencijos numerį ir pan.), taip pat nurodydami Lietuvos banką kaip įstaigos veiklą prižiūrinčią instituciją. Tokiais veiksmais siekiama išvilioti vartotojų asmens duomenis ir pinigus.

Sukčių sukurta interneto svetainė gali atrodyti tikroviškai, todėl, susidūrę su nežinoma finansinių paslaugų prekės ženklo interneto svetaine, neskubėkite teikti joje prašomų asmeninių duomenų ar pasirašyti sutarčių dėl finansinių paslaugų teikimo. 

Pirmiausia Lietuvos banko interneto svetainėje įsitikinkite, ar konkreti elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaiga išties turi Lietuvos banko išduotą licenciją. Tada atidžiai patikrinkite interneto svetainės adresą – ar visi jos simboliai atitinka adresą, kurį nurodo pati įstaiga. Taip pat verta patikrinti, ar interneto svetainė nėra tarp įrašytųjų į nelegaliai teikiančiųjų finansines paslaugas (šiuo metu – 190 tokių interneto svetainių) sąrašą, ar aktyvios yra nuorodos į nurodytas naujienas, paslaugų aprašymus, kitas interneto svetaines, socialinius tinklus, paskelbtus dokumentus. Jeigu kyla klausimų ar abejonių, tiesiogiai susisiekite su pačia elektroninių pinigų ar mokėjimo įstaiga oficialiai nurodytais kontaktais ir pasiteiraukite, ar ji teikia finansines paslaugas būtent toje interneto svetainėje, kurioje norite registruotis.

Jeigu pastebėjote sukčių spąstus ar į juos įkliuvote, kreipkitės į teisėsaugą ir informuokite Lietuvos banką, kuris turi teisę blokuoti neteisėtas finansines paslaugas siūlančias interneto svetaines – šiuo metu jau užblokuota 71 tokia svetainė.
 

Daugiau informacijos rasite skyrelyje elektroninė prekyba.

Šaltinis: www.lb.lt

Paskelbimo data - 2021-03-30 16:03

Susiję straipsniai

„Vaikų linijos“ organizuojamoje konferencijoje – Lietuvos ir Šiaurės šalių patirtis, stabdant patyčias

„Vaikų linija“ kovo 26 d. organizuoja nuotolinę konferenciją „Patyčios tarp mokinių – ką darome? Lietuvos ir Šiaurės šalių patirtis“. Ši...

Nemokamos antivirusinės programos

Pastaruoju metu kompiuterių virusai  tapo tikra nelaime interneto naudotojams. Nuo 1986 metų, kai buvo sukurtas pirmasis kompiuterių virusas...

Kaip nagrinėjami jūsų pranešimai

Kai jūs pranešate savo šalies interneto karštajai linijai, jums, tikriausiai, yra įdomu sužinoti, kas vyksta toliau. Daugeliu atvejų INHOPE...