BDAR

Slapukų naudojimo taisyklės

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (ang. cookies). Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Susipažinkite su slapukų naudojimo taisyklėmis


„Hoax“ virusai

„Hoax“ virusai

„Hoax“ laiškai platinami manipuliuojant žmonių jausmais, kai prašoma padėti sunkiai sergančiam žmogui, neva už persiųstus laiškus ar apsilankymus interneto svetainėse bus surinkta tam tikra pinigų suma. Tokie apgaulingi virusai-laiškai plinta naudojantis žmonių patiklumu ar žaidžiant jų jausmais. Jų platintojais tampa patys naudotojai, persiunčiantys tokius laiškus. Laiškai-virusai, kurių tikslas yra įtikinti naudotoją, kad vyksta kažkas baisaus ar tiesiog sudominti savo turiniu ir paskatinti tą laišką persiųsti kitiems, nieko jūsų kompiuteriui padaryti negali (nebent su laišku jūs gausite prisegtą bylą, kurią dar ir atversite). Visa tokių virusų kenkėjiška veikla yra nukreipta į pašto serverių apkrovimą. Tokie virusai patys neplinta ir neapkrauna serverių – jie įtikina tai padaryti naudotoją.

Kaip atpažinti „Hoax“ virusus?

Paprastai laiško turinyje būna minimi didelių ir garsių kompanijų pavadinimai, o nuorodų į jų oficialius pranešimus nebūna.
Kitas požymis – aprašomi baisūs viruso padariniai, pavyzdžiui, gali būti kalbama apie visišką informacijos ar disko sunaikinimą.
Pats svarbiausias „Hoax“ viruso požymis – prierašas laiško pabaigoje, pavyzdžiui: „Būsime labai dėkingi, jei šitą informaciją išsiųsite kuo daugiau respondentų“ ar pan.
Rekomenduojama, gavus tokio pobūdžio laiškus, vertinti juos atsargiai ir nepasiduoti pagundai platinti juos kitiems.

Lietuviški „Hoax“ virusai:

[[#ex]]

„Hoax“ pokalbių programoje „Skype“

Laiškai, kuriuose pranešama apie neva naują virusą, plintantį per pokalbių programą „Skype“. Tai yra dar vienas „Hoax“ viruso pavyzdys. Ignoruokite panašius pranešimus ir neplatinkite jų.

Žinutės pavyzdys (kalba netaisyta):

„Ka tik is Microsoft kompanijos buvo gauta zinia kad vel siaucia Skype virusas, tokio internetinio viruso nebuvo, jam dar nera sukurtas AntiVir'usas, jis toks galingas kad nei Norton, nei NOD32 nepasipriesins tokiam virusui .Norint sio viruso isvengti reikia ji surasti search laukelyje ir uzblokuoti (block this user)vartotoja su nickname VISSITORR.jeigu uzblokuosite galite jaustis ramus jis jums jokios gresmes nekels. Jeigu jums atejo (skype nickname) vissitorr atsiusta zinute kuo greiciau isjunkite kompiuteri (PC), ir neijukite jo apie 2-5 dienas. Kai ijunksite kompiuteri (PC) tuoj pat skanuokite (scan) visas programines irangas. Sis vartotojas tam tikromis programomis per diena issiuncia per 430 000 zinutes. Sia zinute sudaro per 8 mln. zodziu ir joje yra per 700 000 virusu. Jeigu tuoj pat neisjungsite kompiuterio virusas pirmiausia prades naikinti jusu failus ir folderius, viska isnaikines (kad ir kompiuteris (PC) bus isjungtas) jis prades skaldyti RAM'us,Harda, Mhz. Sis virusas yra pats pavojingiausias XXI amziuje.Si virusa netiketai gavo USA Department Institut ir apie ji dar nieko nezinant buvo sugadinti visi siame pastate vienu laidu (vienu laidu tarme-kai visi kompiuteriai pastate eina i viena lizda) buve kompiuteriai (PC).Tiksliai negalime pasakyti,bet buvo sunaikinta apie 1240 kompiuteriu (PC). Nebukit smaslus ir nelaukite kol jums ateis si zinute tuoj pat ji uzlbokuokite.Jei jums ateis zinute jus uzkresite ne tik savo kompiuteri (PC) , bet ir visus turimus Contact list draugus,bei sie draugai uz kres savo draugus kurie yra Contact list.Manoma, kad vissitorr yra kiles is Lietuvos Respublikos, bet jo visos zinutes yra Turku kalba. Dabar US & UK Internet Security isvyko i Lietuva susisiekti su visai internetinio tinklo tiekejais ir meginti ji susekti. Gave sia Microsoft zinute kuo greiciau siuskite kitiems vartotojams, kad nebutu per velu!“


„Hoax“ socialiniame tinkle „Facebook“

Klaidinančio „Hoax“ viruso pavydžiai socialiniame tinkle „Facebook“ (kalba netaisyta):


„Hoax“ telefone

Atkreipiame elektroninio pašto vartotojų dėmesį, kad pasirodžiusios elektroninio pašto žinutės, informuojančios apie virusus, neva užkrečiančius mobiliuosius telefonus, yra klaidinanti informacija.

Pateikiame klaidinančio elektroninio laiško (viruso) pavyzdį (kalba netaisyta):

„Dėmesio!!!
Jei Jums paskambino i mobilų telefoną ir displėjuje šviečiasi ACE-?,
Neatsiliepkit į šį skambutį ir iš karto jį atmeskite. Jei atsakysite,
Jūsų telefonas bus užkrėstas virusu. Šis virusas ištrins visą IMEI ir
SIM informaciją iš Jūsų telefono ir SIM kortelės, ko pasėkoje Jūsų
mobilus telefonas nesugebės sujungti su jus aptarnaujančiu tinklu. Jums teks pirkti naują telefoną.

Šią informaciją patvirtino Motorolla ir Nokia.
Šiuo metu JAV jau 3 milijonai mobiliųjų telefonų yra užkrėsti šiuo
virusu.

Perduokite šią informaciją visiems savo draugams !!!!“


„Hoax“ kompiuteryje

Štai dar vienas „Hoax“ tipo virusas, t. y. melagingas pranešimas apie ypatingai pavojingą virusą, pažeidžiantį kompiuterius (kalba netaisyta):

„SKUBUS PRANEŠIMAS!

Dėmesio! Ką tik iš Amerikos gautas pranešimas apie naujus, nepaprastai pavojingus virusus.

PADĖKITE SUSTABDYTI ŠIŲ VIRUSŲ PLITIMĄ!

  • Ką tik "Microsoft'as" aptiko naują virusą, kurį priskyrė prie pačių pavojingiausių kada nors sukurtų virusų. Vakar vakare jį aptiko MACfee ir iki šiol dar nesukūrė jokių priemonių prieš jį. Šis virusas sunaikina jūsų kietojo disko nulinį sektorių ir visą jame esančią informaciją, gyvybiškai būtiną sistemos darbui. Šis virusas pats save išsisiuntinėja visais jūsų el.adresų knygutėje esančiais adresais, laišką pavadindamas "A Virtual Card for you" arba "une carte virtuelle pour vous". Vos tik atidaroma tariamoji virtualioji atvirutė, kompiuteris pakimba ir vartotojas būna priverstas savo kompiuterį perkrauti. Kai tik paspaudžiami klavišai ctrl+alt+delete arba "reset", virusas galutinai sunaikina kietąjį diską! Ištrinkite tokius laiškus jų net neatidarydami!
  • Kretejaus akademija perspėja, kad antikriminalinis virusinis centras pranešė apie atrastus du naujus virusus, kurie išsisiuntinės el.laiškais, pavadintais "CALIFORNIA IBM" ir "GIRL THING". Microsoft'as" praneša, kad jie labai pavojingi, daug pavojingesni nei "I Love you". Prieš juos nėra sukurta jokių nukenksminimo priemonių, jie štrina visą informaciją iš kompiuterio kietojo disko, o taip pat sunaikina ir Internet Explorer arba Netscape Navigator. Neatidarinėkite jokių laiškų su tokiais pavadinimais!
  • Jeigu gavote laišką su prisegtu vaizdiniu failu "BUDDLY SIP", jokiu būdu jo neatidarinėkite, nedelsiant ištrinkite, nes jis taip pat ištrina visą jūsų kompiutrio kietajame diske esančią informaciją. Šis virusas buvo aptiktas prieš 5 dienas. Jeigu visi apie jį žinos, šio viruso paleidimas BŪTINAI sužlugs.

BŪSIME LABAI DĖKINGI, JEI ŠITĄ PRANEŠIMĄ IŠSIUNTINĖSITE KUO DAUGIAU KORESPONDENTŲ.“


„Hoax“ apie „A.Valinsko“ virusą

„Hoax“ viruso, gąsdinančio ir raginančio jį persiuntinėti, pavyzdys (kalba netaisyta):

„Informuokite kolegas

Neatsakinekite i laiskus vardu "A.Valinskas"- Subject: Sveikinimai is TV, todel kad tai VIRUSAS ir jis naikina kietaji diska. Ir jei net kazkas is tavo draugu i ji atsakys tai tavo kompiuteris irgi bus uzkrestas. Taigi nukopijuok ir persiusk visiems draugams“

[[#ex]]

Daugiau informacijos galite rasti čia: www.sans.org.

Susiję straipsniai

Nemokamos antivirusinės programos

Pastaruoju metu kompiuterių virusai  tapo tikra nelaime interneto naudotojams. Nuo 1986 metų, kai buvo sukurtas pirmasis kompiuterių virusas...

Kaip saugiai naudotis programėle „Snapchat"

„Snapchat“ programėlė suteikia galimybę keistis nuotraukomis, vaizdo įrašais ir žinutėmis. Pagrindinis šios programėlės išskirtinumas  yra tas, kad...

Botnetai

Viena iš didžiausių šių dienų problemų, kurią sukelia kenkėjiška programinė įranga, yra botnetų (arba kompiuterių zombių tinklų) susiformavimas....