BDAR

Slapukų naudojimo taisyklės

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (ang. cookies). Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Susipažinkite su slapukų naudojimo taisyklėmis


Patarimai, kaip saugiai naudotis „TikTok“ programėle

Patarimai, kaip saugiai naudotis „TikTok“ programėle

TikTok yra vaizdo dalijimosi platforma, leidžianti naudotojams kurti ir dalintis 15-60 sekundžių ilgio vaizdo įrašais. Ji pasiekiama tiek mobiliuosiuose telefonuose, tiek ir kompiuteriniuose įrenginiuose. Ši platforma leidžia jos vartotojams kurti ir ekspermentuoti savo turiniu naudojant vaizdo filtrus, garso takelius bei efektus. „TikTok“ veikia kaip socialinis tinklas kuriame galima bendrauti, užmegzti naujas pažintis, dalintis turiniu su draugais ir nepažįstamais. 

 

Pasirūpinkite savo privatumu

„TikTok“ turi funkciją, kuria naudodamiesi galite savo profilį padaryti privatų (angl. private account). Tokiu būdu apsaugosite savo įkeltus vaizdo įrašus ir kitą informaciją nuo jums nepažįstamų asmenų (1 pav.)

(1 pav. Settings and privacy > Privacy)

Leiskite tik vartotojams iš jūsų draugų sąrašo rašyti jums žinutes (2 pav.), taip išvengsite nepageidaujamo dėmesio ir sumažinsite duomenų vagystės (angl. phishing)  riziką.

(2 pav. Settings and privacy > Direct messages > Allow direct messages from)

Nerodykite savo profilio kitiems asmenims. „TikTok“ turi funkciją „Siūlyk savo profilį kitiems“ (angl. Suggest Your Account to Others), kuri jūsų profilį rodo kaip pasiūlymą su jumis užmegzti kontaktą. Ši funkcija apima tris papildomus nustatymus, kurie leidžia sufleruoti jūsų profilį asmenims iš telefono kontaktų sąrašo, „ Facebook“ draugų sąrašo ir anksčiau kontaktą su jumis turėjusiais asmenimis (3 pav.).

(3 pav. Settings and privacy > Suggest your account to others)

Norėdami apsaugoti savo turinį, neleiskite kitiems atsisiųsti jūsų įkeltų vaizdo įrašų. Jie gali būti panaudoti trečiųjų asmenų neaiškiems tikslams arba nukopijuoti ir platinami kaip ne jūsų turinys (3 pav.).

(4 pav. Settings and privacy >  Downloads)

Tėvų kontrolė

Funkcija „Šeimos sujungimas“ (angl. Family pairing) (5 pav.) leidžia tėvams kontroliuoti vaikų apsaugos nustatymus „TikTok“ platformoje. Tėvai, susieję savo asmeninius profilius su vaikų profiliais, gali redaguoti tokius nustatymus kaip:

  • Praleistas laikas „TikTok“;
  • Profilio privatumas;
  • Turinio paieška;
  • Žinučių filtravimas.

„TikTok“ skirtas asmenims nuo 13 metų. Visi profiliai, kurių naudotojų amžius yra iki 18 metų automatiškai nustatyti privačiu režimu. 

(5 pav. Settings and privacy >  Family pairing)

Skaitmeninė gerovė

„TikTok“ taip pat turi nemažai funkcijų kurios leidžia pasirūpinti jūsų skaitmenine gerove (6 ir 7 pav.) . Kai kurios iš šių funkcijų apima:

  • Praleidžiamo laiko „TikTok“ platformoje įspejimus ir apžvalgas;
  • Turinio raktažodžių filtravimus;
  • Suasmeninto turinio kontrolę;
  • Suasmenintos paieškos kontrolę.

(6 pav. Settings and privacy > Content preferences)

(7 pav. Settings and privacy > Screen time)

Profilio apsauga

Norėdami sumažinti riziką nuo įsibrovimų arba kenkėjiškų programų atlikite šiuos veiksmus:

  • Naudokite dviejų faktorių autentifikaciją prie prisijungimo duomenų pridėdami elektroninį paštą, papildomą autentifikacinę programą, arba telefono numerį (8 pav.);
  • Naudokite antivirusines programas;
  • Neatidarinėkite neaiškių nuorodų, ypač nepažįstamų arba įtartinų asmenų profiliuose.

(8 pav. Settings and privacy > Security & permissions > 2-step verification)

Pagalba

  • Jeigu pastebėjote techninius nesklandumus, galite pranešti apie iškilusią problemą "Report a problem" (liet. Pranešk apie problemą) skiltyje (9 pav.);
  • Jeigu norite pranešti apie netinkamą turinį, nuspauskite ant video įrašo ir palaikykite. Atsidarius papildomam langui pasirinkite "Report" (liet. Pranešk) ir sekite tolesnius nurodymus;
  • Jeigu norite užblokuoti kitus vartotojus tam, kad jie negalėtų peržiūrėti jūsų įkelto turinio, atsidarykite kito vartotojo profilį, dešiniajame viršutiniame kampe nuspauskite rodyklės simbolį ir iššokusio lango apačioje pasirinkite "Block" (liet. Blokuoti).

(9 pav. Settings and privacy > Report a problem)

Susiję straipsniai

Kaip saugiai naudotis programėle „Viber“

Didėjant išmaniųjų įrenginių populiarumui, daugėja ir specializuotų programėlių (angl. app), kurios leidžia naudotojams greitai ir patogiai...

Kaip saugiai naudotis programėle „WhatsApp“

Vienos populiariausių informacijos dalijimosi programėlių „WhatsApp“ kūrėjų teigimu, šia programėle naudojasi daugiau kaip 1 mlrd. žmonių iš 180...

Kaip saugiai naudotis programėle „Snapchat"

„Snapchat“ programėlė suteikia galimybę keistis nuotraukomis, vaizdo įrašais ir žinutėmis. Pagrindinis šios programėlės išskirtinumas  yra tas, kad...